Música


El Guitarfest continua a YouTube

Arian de Vera interpreta Homenatge a Tàrrega de Emili Pujol en el Palau Güell


Clàssica


Concerts del 25è aniversari de la reconstrucció de l’orgue barroc de La Pobla de Cérvoles

Concert final 

Dissabte, 2 de Novembre, a les 18.00 h a l'església parroquial

Santiago Banda Pràxedes oferirà un concert del cicle Els orgues de Ponent i els Pirineus

A càrrec de Montserrat Torrent

Dimecres, 14 d’agost a les 18.00 h

a l’església parroquial de La Pobla de Cérvoles

Montserrat Torrent rep la medalla d’or de La Pobla de Cérvoles 

14/08/2024


Concert anys 60 & 70

Concert d’Anna Simó & Scòpics

Brian Caffrey Group

i sessió del DJ Gerry de la Bomba

15/08/2024

El passat dia 15/08/2024 va tenir lloc a les piscines de La Pobla de Cérvoles el concert del grup Scòpics formats per músics de La Pobla, amb la col·laboració d’Anna Simó a la veu i tot seguit l’actuació de la banda de Brian Cafrey Group, amb un repertori de música irlandesa.

El concert va acabar amb l’actuació del DJ Gerry de la bomba amb un repertori dels anys 60, i 70.


Jazz

Niels- Henning Ørsted Pedersen

“Potser el millor baixista de jazz de tots els temps”

Garrigues GuitarFest 

XIII edició 2024


Assaig general de l’orquestra JOIC a la Pobla de Cérvoles

El dijous, 25 de juliol va tenir lloc l’assaig general de la jove orquestra intercomarcal (JOIC), a la sala del Foment de La Pobla de Cérvoles.

L’orquestra va interpretar la 5a Simfonia de Mahler dirigida per Marcel Ortega Martí.

25/07/2024

La Quinta de Mahler

Durant la nit del dijous,25 de juliol La JOIC va fer l'últim assaig amb assistència de públic, abans de l'actuació que faran el divendres, dia 26 de juliol a Tarragona.
El públic de la Pobla va poder gaudir del que és un assaig d'una orquestra de grans dimensions en directe, a més amb una obra de les més complexes del repertori clàssic, la 5a de Mahler.
Simfonia composta entre el 1901 i 1902.

Es tracta d'una obra formada per cinc moviments i que introdueix als elements més romàntics, textures i recursos més propis del s. X.X.

El primer moviment, Trauermarch, que té un motiu insistent d'una marxa fúnebre comença amb uns tresets, a càrrec de la trompeta que recollirà la resta de l'orquestra, passant per passatges d'una grandiositat i complexitat de diferents plans sonors, contrastant amb dinàmiques molt acusades.


El segon moviment, tempestuosament agitat, pugna amb la melodia inicial de les cordes, que és expressiva i agitada, amb la inestabilitat, fins que apareix un himne solemne en forma de fanfàrria.
Concloent amb una dissolució dels temes de la marxa.
Amb aquest segon moviment conclou la primera part de l'obra.


El tercer moviment és un Scherzo molt dinàmic i enèrgic, juganer,
És en aquest moviment, on apareix el primer vals a l'estil vienès i més tard el segon, amb tempo més lent.
Acaba el moviment, amb l'entrada del Bombo que el portarà al final reexposant el tema del vals amb les trompes.


El quart moviment és el famós adagietto, amb una entrada de l'Ària i sobretot on el caràcter protagonista són les cordes, amb un aire molt expressiu, jugant amb les entrades i articulacions del tema, un "si" molt cantat en forma de síncopa.
Aquest moviment desprèn una tristesa, fins a culminar amb un clímax, que recorda el tracte de l'evolució de la frase wagneriana, acabant amb una plàcida coda.


L'últim moviment és un Allegro en forma de rondó Sonata, és a dir una tornada que es va alternar amb diferents estrofes, però enriquida amb l'aparició d'un tema fugat, al que continuarà un desenvolupament amb temes superposats fins a conduir-nos a una reexposició que recorda al segon tema, en forma de Coda, és a dir com un afegit final.

Crònica de l’assig


l'Assaig va començar amb el primer moviment el tema de Marxa fúnebre.
Iniciava la partitura la trompeta amb uns insistents tresets de corxera a tipus fanfàrria.
No tardaria a veure's la dificultat de la partitura en l'entrada de l'orquestra, on les polirítmies de les trompes, recollint els tresets de les trompetes, jugarien amb les semicorxeres de la fusta i la corda, amb un fortíssim que obliga l'orquestra a buscar claredat del tema principal per no confondre's amb la gran densitat sonora.


Vàrem poder veure com el director, en Marcel Ortega Martí, tenia constant cura de fer-lo florir, en mig de constants aparicions, plens de grans contrastos dinàmics, amb un gest molt clar, molt precís i detallista.
Destacaríem d'aquest director la seva riquesa musical, donant amb la seva bona tècnica gestual, molta informació de la partitura, ric en articulacions, detallista en els acabaments de les frases i sobretot molt de fraseig i musicalitat, tan oblidada malauradament en aquests temps.


Cal remarcar el molt bon paper de contrabaixos i la secció de metall, especialment trombons i tuba que anaven quedant molt ben assemblats.
Va haver-hi un moment simpàtic amb el famós tempo del Vals vienès és a dir, allargant del segon al tercer temps que va costar una mica d'assolir-se. Un clàssic de les orquestres no germàniques!
Finalment, l'assaig va concloure de la millor manera possible, amb l'evolució expressiva que surt treballant amb un assaig.
Concretament amb la secció de corda, a un passatge de l'Adagietto, on els segons violins juguen recollint el tema dels primers i els Cellos, amb un detaxé, és a dir, un cop d'arc per cada nota, que tot i que al principi no era prou clar i concís, culminarien amb un so ple, expressiu i molt ben articulat.

 

Per concloure aquesta petita crònica d'un assaig, només queda agrair a La JOIC, al director, responsables i als qui han fet possible acollir aquesta formació a La Pobla, durant una setmana d'estada, el fet de compartir un assaig amb la gent del poble, fet que dona un valor molt pedagògic, per arribar a comprendre de prop, la construcció laboriosa i al detall d'una obra d'aquestes característiques, abans de presentar-la a un concert.
L'enhorabona i que puguem continuar gaudint, en futures ocasions, d'aquest regal cultural de primer ordre a La Pobla de Cérvoles

 

Toni Escayola